Tisková zpráva: Česko-Slovenský ples má za sebou svůj nejúspěšnější ročník

Češi a Slováci si spolu počtvrté zatancovali v Praze na “plese plesů”

V duchu hesla “Ve dvou se to lépe tančí” protancovali dva spřátelené národy, český a slovenský, sobotní noc na čtvrtém ročníku Česko-Slovenského plesu. Společný ples obou zemí se těší velké přízni návštěvníků. Tento rok byla oblíbená akce opět vyprodaná a zaplněná do posledního místa.

Ples, na který se vyplatí cestovat do Prahy

Rok od roku oblíbenějším se stává Česko-Slovenský ples, který už čtyři roky každoročně otevírá své brány v závěru plesové sezóny. Důkazem je nejen strmě narůstající návštěvnost akce, ale také stále více zvučných jmen ze všech oblastí společenského života obou zemí, které se do Obecního domu v Praze vracejí rok co rok.

Čtvrtý ročník Česko-Slovenského plesu si nenechaly ujít mnohé české osobnosti. V hlavním plesovém sále, grandiózní Smetanově síni se to v sobotu 18.února jen hemžilo známými lidmi – herci Martinem Dejdarem a Janem Antonínem Duchoslavem, herečkou Jitkou Schneiderovou, dorazil také hudebník Felix Slováček, zpěvačka Monika Bagárová, česká Miss 2013 a moderátorka TV Prima Gabriela Lašková Kratochvílová spolu se svou kolegyní a kamarádkou Monikou Leovou. Nechyběla módní návrhářka Taťána Kovaříková či fitness instruktorka Hanka Kynychová. Nádhernou róbu vynesla i úřadující Česká Miss World Natálie Kotková nebo bývalá Česká Miss 2015 Nikol Švantnerová.

Z Bratislavy na červený koberec dorazily slovenské královny krásy, dámy v úchvatných róbách: bývalá ředitelka Miss Slovensko a v současnosti jedna z nejznámějších osobností slovenské filantropie Lucia Hablovičová a aktuální ředitelka Miss Slovensko Karolína Chomisteková. Z Trenčianských Teplic přijel filmový znalec a zakladatel Mezinárodního filmového festivalu Trenčianske Teplice Peter Hledík. Slovenský televizní svět na plese zastoupila moderátorka TV JOJ Erika Barkolová. Velkou pozornost přítomných médií i hostů poutali po celý večer slovenští hosté žijící v České republice, topmodelka Andrea Verešová, herečky Hana Gregorová i Andrea Kerestešová Růžičková a herec Marko Igonda s manželkou Hanou Ševčíkovou. Nechyběli ani politické špičky z obou zemí.

csples_foto_David_Peltan-6067.jpg

Autor fotografie: David Peltan  /  Zdroj fotografie: Česko-Slovenský ples

Hvězdy na parketu, hvězdy na pódiu

Hvězdní hosté se bavili celou noc při vystoupeních stejně hvězdných účinkujících. Ples otevřela proslulá árie z opery La traviata italského skladatele Giuseppe Verdiho v podání česko-slovenské operní dvojice – sopranistky Státní opery Praha Pavlíny Senić a tenora Opery Státního divadla Košice Jaroslava Dvorského.

Taneční část plesu otevřel choreografií z představení Louskáček Balet Národního divadla Praha. Následovala taneční kola za tónů hudby bigbandu Happyband Orchestra, se kterým postupně vystoupila celá plejáda českých i slovenských sólistů: Ilona Csáková, Sisa Lelkes Sklovská, Tomáš Bezdeda či Matěj Vávra.

Hudebním vrcholem programu ve Smetanově síni bylo hudební vystoupení Heleny Vondráčkové, Celeste Buckingham a Dana Bárty.

Součástí slavnostního večera byl již tradičně i osobní pozdrav od ambasadorky charity plesu Lucie Hablovičové, která pro tento rok vybrala jako projekt, který ples podpořil, Domov sociálních služeb Púchov-Nosice, jehož zaměstnanci aktivně pomáhají mentálně postiženým občanům začlenit se do společnosti a zlepšit jejich celkovou životní situaci.

Zábava pokračovala do rána na tradiční česko-slovenské diskotéce populárního DJe Radka Bobáka.

Celým večerem provázela hosty již tradičně špičková česko-slovenská moderátorská dvojice, tentokrát ve složení Adela Banášová a Libor Bouček.

Jeden ples – dvě krajiny – šest vzácných záštit

Jedním z unikátů Česko-Slovenského plesu je až šest cenných záštit. Stejně jako loni i letos se Česko-Slovenský ples konal jako významná a ojedinělá akce svého druhu – společná akce obou zemí – pod oficiální záštitou prezidenta České republiky J.E. Miloše Zemana i prezidenta Slovenské republiky J.E. Andreje Kisky, a to symbolicky právě v historické budově pražského Obecního domu, který vstoupil do dějin česko-slovenské státnosti 28. října 1918 jako místo vyhlášení a podpisu samostatného Československa.

Na plese se utužovaly nejen vztahy obou zemí, ale také vztahy jejich jednotlivých regionů. V rámci tradiční plesové pocty regionům a čtyř unikátních regionálních záštit byl Česko-Slovenský ples věnovaný českému Plzeňskému kraji a městu Plzeň i slovenskému Žilinskému kraji a městu Žilina. Návštěvníci si díky tomu mohli pochutnat na gastronomických specialitách z obou daných regionů a zabavit se na vystoupeních tradičních folklórních souborů z Plzně, Žiliny a jejich regionů: Ľudová hudba folklórneho súboru Stavbár ze Žiliny, Folklórny súbor Liptov z Ružomberka a plzeňský MLS - malý lidový soubor. Milovníci lidové hudby si již tradičně vychutnali folklórní stálici Česko-Slovenského plesu – folklórní soubor Čechů a Slováků žijících v Praze, Limboru.

“Když je jídlo uměním” – pokrmy od šéfkuchaře G. Busha, V. Putina či A. Merkelové

Na průběh servírované galavečeře na Česko-Slovenském plese ve všech sálech a síních pražského Obecního domu a nad gastronomickými požitky plesové nabídky ve všech ostatních sálech Obecního domu po celý slavnostní večer dohlížel mnohočlenný tým Francouzské restaurace Art Nouveau pod vedením Pavla Pechra. Renomovaný šéfkuchař Pavel Pechr má na kontě více než 15-letou praxi v restauracích Obecního domu, během níž připravoval pokrmy pro takové vzácné státní návštěvy, jako jsou americký prezident George Bush, papež Jan Pavel II., ruský prezident Vladimir Putin či německá kancléřka Angela Merkelová.

Zatímco loni byla servírovaná večeře podávaná přibližně 400 hostům v hlavní Smetanově síni, letošní rok přinesl novinku – servírovaná večeře přibyla do všech plesových síní a sálů. Dohromady tak personál obsloužil více než 800 hostů.

Celá tisková práva ZDE.

Fotogalerii ze čtvrtého ročníku Česko-Slovenského plesu najdete ZDE.

Datum zveřejnění: 20-2-2017

© Copyright ČESKO-SLOVENSKÝ PLES s.r.o., ART OF WORD s.r.o. a SLOVENSKO-ČESKÁ SPOLEČNOST 2013–2017