Kulinarie

MENU galavečera Česko-Slovenský ples 2021 — Ples jako Majáles / foto Martin Řezáč ©

V duchu hesla „To nejlepší z Česka a ze Slovenska“ se o jídlo postarají vybraní dodavatelé s výbornou kvalitou potravin a nápojů. Na stoly ve Smetanově síni a v lóžích Smetanovy síně ve 2. patře a také v dalších sálech Obecního domu: v Cukrárně, v Sladkovského sálu a v Grégrův sálu se bude servírovat česko-slovenská exkluzivní večeře šesti lahodných pokrmů v 3-chodovém menu v netradičním “duet” servisu inspirující se také mezinárodním kulinářským uměním.

V ostatních prostorách, tj. na Balkoně (2. patro) bude občerstvení řešeno formou bufetových stolů se studeným a teplým jídlem.
V době dalšího průběhu večera bude občerstvení řešeno formou bufetových stolů se studeným a teplým občerstvením pro všechny hosty. Rozsáhlý catering bude zajišťovat renomovaná společnost Vyšehrad 2000, a.s. a její tým Restaurace Obecní dům. Menu 8. ročníku Česko-Slovenského plesu – Ples jako Majáles, včetně servírované slavnostní večeře je níže pod fotografií. * 

 

Z Česko-Slovenského plesu /  Foto: Pavel Dvořák ©


 

MENU ČESKO-SLOVENSKÉHO PLESU 2021 – PLES JAKO MAJÁLES 

Smetanova síň – hlavní sál / Smetanova síň – lože 2. patro / Cukrárna / Grégrův sál / Sladkovského sál – 3-chodové menu šesti lahodných pokrmů v speciálním “duet” servisu:

STUDENÝ PŘEDKRM

•Tataráček z lososa, avokádová majonéza, šalotkovo-citronový krém, lososový kaviár Gorbuša, cherry rajčátko, korál
•Carpaccio z prudce opečené daňčí svíčkové, šípkové želé, limetkový gel, sýrový chips, bylinkový olej

***

HLAVNÍ CHOD

•Filátko z pražmy královské s restovanou mladou zeleninou, hráškové lívance, omáčka z citronové trávy
•Supreme z perličky špikovaný pancettou, karotkové pyré, císařské lusky, lanýžový demi-glace, drobenka z jarní cibulky

***

DEZERT

•Mousse z bílé čokolády a mascarpone, dva druhy ovocného pyré, hlína z tmavé čokolády, meringue
•Pistáciový dortík potažený višňovým želé, mango chutney, ořechový prach

 


 

V ostatních prostorách Obecního domu – Balkon Smetanova síň (2. patro) a v době dalšího průběhu večera pro všechny hosty, bude občerstvení řešeno formou bufetových stolů se studeným a teplým občerstvením:

Flying buffet

•Foie Gras au Torchon ovoněný koňakem, brusinkový gel
•Restovaná marinovaná kreveta na špejli s mořskou řasou Wakame a koriandrem
•Tataráček z tuňáka s Teriyaki marinádou, marinovaným zázvorem a uzeným tofu
•Tomatová terinka s bazalkou v pečeném lilku

•Kuřecí mini roláda se slaninou a tymiánem
•Domácí šunka z vepřové panenky a s křenovou pěnou
•Kroketa z trhaných hovězích líček s chutney z červené cibule
•Kulička hroznového vína obalená v čerstvém kozím sýru a pistáciích

***

Studený buffet

•Pomalu pečená kuřecí prsíčka špikované panchetou a sušenými rajčaty
•Marinovaný losos Gravlax s koprem a citronem
•Vepřová pečeně Sous-vide s nakládanou zeleninou
•Pražská šunka s petrželkou v aspiku
•Špízky z baby mozzarelly a cherry rajčátek s bazalkovým pestem

***

Salátový buffet

•Kuskusový salát s restovanou zeleninou, marinovanými artyčoky, francouzský dresink
•Trhané hlávkové listy se spařeným zeleným a bílým chřestem, dip z hrubozrnné hořčice, medu a bílého jogurtu
•Salát Caponata s medem, bylinkami a šlehaným sýrem Fitaki
•Salátový bar – rajčata, papriky, okurky, směs salátů / možnost namíchat – cibule, olivy, sýr, ocet balsamico a olivový olej

***

Teplý buffet

•Staročeský hovězí guláš, smažená cibulka, feferonky
•Vídeňské telecí řízečky s citronem
•Kukuřičné kuřátko s mladým špenátem a dijonskou omáčkou
•Filety pstruhů grilované na koprovém másle, citrónová smetanová omáčka
•Slovenské halušky s brynzou a pečenou slaninou / bez pečené slaniny
•Pečené brambory Grenaille s tymiánem a česnekem, smetanový dip
•Krůtí medailonky s jarní cibulkou, omáčka ze sušených rajčat
•Houbové ragů (mix hub: hříbky, žampiony, hlíva atd.) s restovanou kořenovou zeleninou

***

Live station – krájecí masová stanice

•Filírované flank steaky, pepřová omáčka
•Vepřová panenka Wellington, krémová omáčka s houbami a slaninou
•Výběr z čerstvě upečeného pečiva

***

Přílohy

•Lehký bramborový salát
•Variace knedlíků – houskové a karlovarské
•Pečené americké brambory s rozmarýnem
•Dušená rýže basmati
•Grilovaná sezónní zelenina

***

Sýry

•Výběr českých, slovenských a francouzských sýrů

•Fíková marmeláda, hroznové víno, ořechy
•Jablečné chutney se skořicí
•Výběr pečiva

***

Dezerty a ovoce

•Tartaletky s vanilkovým krémem a ovocem
•Čokoládové brownies s chilli a gelem z lesních plodů
•Studená jahodová polévka s mátou
•Mrkvovo-zázvorový koláč
•Rebarborové koláčky v lineckém těstě
•Pistáciové crème brûlée s mandlovou sušenkou
•Malinový cheesecake
•Tiramisu s čokoládovými hoblinkami
•Selekce krájeného ovoce 

***

Zmrzlina založená ve zmrzlinovači

•Variace domácích sorbetů a zmrzlin: champagne sorbet, nugátová zmrzlina,
zmrzlina s makadamovým oříškem, variace ovocných sorbetů

***

Live station Cukrárna

•Rolovaná zmrzlina s čerstvým ovocem, různé druhy posypů a polev


 

Nezapomínáme ani na naše nejvytrvalejší „plesající“, a proto připravujeme jako každý rok i brzkou snídani, která bude servírována v prostorách Vinárny Obecního domu kolem 2:00 hodiny, do ukončení programu v 6:00 hodin ráno následujícího dne.

Studený a teplý buffet 

•Staročeská variace studených předkrmů – davelští utopenci, krájené klobásky a domácí vepřová tlačenka s marinovanou cibulkou a feferonkou
•Výběr českých a slovenských sýrů
•Nakládaný hermelín

•Staročeská kulajda
•Poctivý hovězí vývar se zeleninou a domácími nudlemi

•Segedínský guláš s domácím chlebem
•Smažený vepřový/kuřecí řízek s bramborovým salátem

•Vejce, slanina, klobáska, fazole v tomatové omáčce, pečené žampióny a rajčata

***

V nabídce nápojů v průběhu celého večera a brzkého rána budou k dispozici nealkoholické studené a teplé nápoje, pivo, vybraná vína a sekty z České republiky, ze Slovenské republiky a ze zahraničí.

 

© Copyright ČESKO-SLOVENSKÝ PLES s.r.o., ART OF WORD s.r.o. a SLOVENSKO-ČESKÁ SPOLEČNOST 2013–2021  
Tyto stránky ukládají soubory cookies, které pomáhají k jejich správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. ROZUMÍM